8 listopada 2019r. obchodziliśmy w naszej szkole „ Dzień Zdrowego Śniadania” w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dla uczniów klas 0 – III był to szczególny dzień. Mieli bowiem przygotować wyjątkowe śniadanie! Śniadanie, które miało dać wszystkim MOC, czyli energię do pracy, zabawy i nauki. Uczniowie przy wsparciu nauczycieli i rodziców przygotowali pyszne, kolorowe kanapki i owocowe, barwne szaszłyki. Nie zapomnieli o wodzie i sokach!
Na wszystkie dzieci w jadalni szkolnej czekała pani pielęgniarka, która przypomniała, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Po zakończonej pogadance dzieci z wielkim apetytem przystąpiły do spożywania zdrowego śniadania.
Nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej